maandag 7 augustus 2017

Genieten van de Rothaarsteig en andere wandelpaden

In Duitsland ligt ten zuiden van het Ruhrgebied het Sauerland. Het gebied is dunbevolkt, dicht bebost. En je vindt er het Rothaargebergte met bergen tot ruim 800 m hoogte. De streek is bij uitstek geschikt om te wandelen, bijvoorbeeld over het langeafstandswandelpad Rothaarsteig. Loop een stukje met mij mee.
 
 
Weerstation in Astenturm op de Kahler Asten

Deze blogpost wordt het beste gelezen onder het genot van een Weizenbier.

Slecht weer op komst
Ik was negen jaar toen ik met mijn ouders en broertje op vakantie ging naar Winterberg in het Sauerland. Het moet in de zomer van 1970 zijn geweest, hetzelfde jaar dat hier de meeste sneeuw ooit viel: 240 cm. De eerste dag gingen we naar de top van de Kahler Asten, een van de hoogste bergen van het Rothaargebergte (841 m). Bij het weerstation stond een bord, waarop de weersverwachting werd gemeld: de komende dagen zou het gaan regenen.


Helaas kwam die verwachting uit, we haalden nog net droog de auto. En als gevolg daarvan had ik lange tijd slechte herinneringen aan het Sauerland. Dit beeld is nu na enkele dagen wandelen in positieve zin bijgesteld. Om te beginnen: het is niet ver rijden om er te komen.

Rothaarsteig
Door het Sauerland loopt het langeafstandswandelpad Rothaarsteig, ruim 150 km van Brilon naar Dillenburg. In acht etappes van 14 à 26 km kun je het pad afleggen. Je passeert daarbij maar één grote plaats, Winterberg. Verder liggen er langs de route, die met een liggende gestileerde “R” duidelijk is gemarkeerd, alleen kleinere dorpen. Het beeld onderweg wordt vooral bepaald door bossen, heuvels, dalen en vergezichten.
Meer informatie: www.rothaarsteig.de.


Meer wandelmogelijkheden
Het is niet voor iedereen weggelegd om de Rothaarsteig volledig te lopen. Al is het maar vanwege de moeilijkheid hoe je bij de startpunten van de etappes komt, in een gebied waar openbaar vervoer matig ontwikkeld is. Maar dat hoeft ook niet, want je kunt vanuit één plaats ook goed uit de voeten, dankzij een dicht wandelnetwerk, dat in het terrein goed is gemarkeerd.
Haal de wandelkaart van de plaatselijke VVV en je hebt opties te over!

Bron van de Lenne op de Kahler Asten

Langs het wandelpad
Ons centrale startpunt was recentelijk het dorpje Lenneplätze. Hieraan gaven we de voorkeur boven Winterberg, dat door de toestroom van Nederlandse toeristen zo ongeveer tweetalig is. De Lenne is een rivier die bij de top van de Kahler Asten ontspringt en 128 km verderop bij Hagen in de Ruhr uitmondt. De Kahler Asten is inderdaad kaal, hier vind je een heideveld temidden van bossen.

Wijds uitzicht op de Kahler Asten

Voor de wandelaar betekent dat heideveld dat je vanaf de Kahler Asten een wijds uitzicht hebt.

St. Georg-skischans op de Herrloh

Tussen Winterberg en de Kahler Asten ligt de Herrloh (732 m), waarop de St. Georg-skischans staat. Je kunt de schans beklimmen, wat wederom een mooi uitzicht oplevert (en een afdaling naar keuze).

Verderop aan de Rothaarsteig ligt het dorp Langewiese, waar de wandelschoenen en -sokken even uit moeten om het blotevoetenpad te ervaren. Wij vonden het tippelen over de houtsnippers geen groot succes.

Opfersteine nabij het dorp Mollseifen

Afwijkend van de Rothaarsteig ontdekten we meer beboste heuvels, beklimmingen, afdalingen en dalen. Op een open plek in het bos, iets ten zuiden van het dorpje Mollseifen, vonden we een onopvallend monument uit rotsblokken, gemarkeerd door een houten kruis: de Opfersteine.
Tijd voor lunch uit de rugzak.

In de kerstnacht van 1811 vonden inwoners van het nabijgelegen dorp Züschen hier bescherming tegen de soldaten van Napoleon en vierden ze op de rotsblokken de Heilige Mis. Wie een dergelijke schuilplaats aan de vijand verraadde wachtte een zware straf. Volgens de lokale geschiedenis werd zo’n verrader eens opgedragen de rozenkrans te bidden, waarna hij levend werd begraven.

Dal van van de Scharzes Siepen, met Waldsofa

Laten we snel doorlopen naar Westfeld. De wandeling naar dit dorp vanuit het westen, door het dal van de Scharzes Siepen, is prachtig.

Westfeld

Westfeld is een leuk dorp, vanwege de vele witte vakwerkhuizen. Het ligt er allemaal keurig bij.

Rolskiwedstrijd vanuit Westfeld

Niet alleen de St. Georg-schans getuigt van de focus op de wintersport. De loipes zijn even duidelijk uitgepijld als de wandelpaden en vrijwel elk dorp heeft een biatloncentrum. Wij waren getuige van een wedstrijd rolskiën, waarmee ook in de zomer de wintersport wordt beoefend.

Ook voor mountainbikers
Het Sauerland is niet alleen geschikt voor wandelaars, ook mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen met een dicht netwerk van goed gemarkeerde trails en als topattractie het Bikepark Winterberg, www.bikepark-winterberg.de.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten