maandag 12 juni 2017

Volle bak door het Heuvelland

Er wordt het nodige gepeddeld door Zuid-Limburg. Geen wonder, want het is een prachtig gebied. Daar komt bij dat er veel fietsevents worden georganiseerd en dat er van alles aan gedaan wordt om het fietsen door jong en oud te bevorderen. Een overzicht.

 Tom Dumoulin opende op 1 juni 2017
het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard

Er zijn weinig gebieden in Nederland die fietsers zoveel genoegen schenken als Zuid-Limburg. Gevolg: alleen al met fietsers kan het er behoorlijk druk worden zodra de winter het land heeft verlaten. Naast recreatie wordt het fietsen vanuit een sportieve ambitie beoefend. Verder wordt de fiets gebruikt voor het woon-werkverkeer omwille van de vitaliteit of om de drukte op de wegen te vermijden. En er wordt in Zuid-Limburg van alles aangelegd en georganiseerd om het veilig en/of sportief fietsen te bevorderen.
Ik geef een overzicht, waarbij ik me beperk tot de zaken waarmee ik de afgelopen tijd direct of indirect werd geconfronteerd.


Tom Dumoulin Bike Park
Ik begin dichtbij huis, in mijn woonplaats Sittard. Daar werd op 1 juni de zgn. Veilige Wieleromgeving geopend door Tom Dumoulin, nadat hij de zondag ervoor de Giro d’Italia had gewonnen. Hij onthulde de naam van deze faciliteit: Tom Dumoulin Bike Park.
 
Artist impression Tom Dumoulin Bike Park
Heijmans

De faciliteit biedt fietsers, met name de jeugd een omgeving waar zij afgeschermd van ander verkeer kunnen trainen, inclusief een heuvel tot 66 m boven NAP – dé wielerwereld van Nederland. Een van de gebruikers is WCL Bergklimmers, de wielerclub waarvan Tom Dumoulin lid is.

Watersley Sport & Talent Park
Wie er ook op het bikepark komen trainen zijn profsporters die letterlijk uit de hele wereld naar Sittard komen om daar hun sport naar een hoger plan te tillen. Zij verblijven in een parkachtig sportcentrum, aan de oostkant van Sittard, het Watersley Sport & Talent Park. Hier trainen onder anderen een groep Nederlandse mountainbikers, het vrouwenteam van Sunweb en een aantal Amerikaanse wielrenners. Het Watersley R+D Team bereidt zich hier serieus voor op de Olympische Spelen in Tokio in 2020, onder wie de mountainbiker Milan Vader.


Hammer Series
Meteen al na de opening was het bikepark de belangrijkste plaats van handeling voor de Hammer Series, een wielerevenement voor profploegen – een nieuw fenomeen in Nederland. Na een klimrit in Vaals op de vrijdag volgden de sprint op zaterdag en de ploegenachtervolging op pinksterzondag. De wedstrijd werd door Team Sky gewonnen.
Het is de bedoeling dat de Hammer Series voortaan jaarlijks in Nederlands worden georganiseerd, in het weekend na de Giro. Meer informatie: www.hammerseries.com.

 
Sep Vanmarcke won op 3 juni 2017 de sprint
in de Hammer Series in Sittard

Ster ZLM Toer
Profwielrenners doen vaker Zuid-Limburg aan. Zo wordt als onderdeel van Ster ZLM Toer, een jaarlijkse ronde in vijf etappes door Zuid-Nederland, telkens de etappe Buchten-Buchten gereden, dwars door het Heuvelland. Dit jaar op 16 juni een rit van 210 km. Meer informatie: www.sterzlmtoer.nl.

BinckBank Tour
Dit is de nieuwe naam van de Eneco Tour, een jaarlijkse ronde voor profwielrenners in zeven etappes door Nederland en België. Dit jaar is op 11 augustus de etappe Sittard-Sittard, ook door het Heuvelland. Meer informatie: http://www.sport.be/binckbanktour/2017/nl.

Amstel Gold Race en toertochten
En dan is er nog de beroemde voorjaarsklassieker, de Amstel Gold Race op een zondag in april. Bij dit evenement komen daags tevoren ook de recreatieve wielrenners aan hun trekken: zij kunnen dan de toerversie rijden, waarbij zij kunnen kiezen voor verschillende afstanden, variërend van 60 tot 240 km.

En daar hoeft het voor de recreant niet bij te blijven. Er worden verschillende toertochten door het Heuvelland georganiseerd. Ik geef de chronologische opsomming die is te vinden bij VeloT, de organisatie die de belangen behartigt van de organisatoren van deze events:
  • Volta Limburg Classic Toertocht
  • Toerversie Amstel Gold Race
  • KlimClassic
  • Roger Wijnen Grenslandklassieker
  • Hago Limburgs Mooiste
  • Omloop Math Salden
  • ODS Classic
  • Boogie's Extreme
  • Mergelheuvelland 2-daagse
  • Bart Brentjens Challenge.
Enkele van deze toertochten hebben een variant voor de mountainbiker. Meer informatie: www.velot.nl.

Daarnaast zijn er nog de ontelbare toertochten die door verenigingen, bedrijven en organisaties in Zuid-Limburg worden georganiseerd voor training, recreatie, teambuilding of een goed doel. Bij dat laatste kun je denken aan orgaandonatie en de ziekte ALS.

Ironman
Een bijzonder sportevent is de Ironman Maastricht-Limburg, dit jaar op 6 augustus. Dit is een triathlon, waarbij 180 km fietsen wordt voorafgegaan door 3,8 km zwemmen en wordt gevolgd door een marathon. Deze Ironman wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en biedt daarmee een vervolg op de triathlon van Stein, die in 2015 voor het laatst plaatsvond. Meer informatie: www.ironman.nl.

MP Ronde van Geleen
Een andere sportdiscipline is het baanwielrennen. In Zuid-Limburg kan dat op de baan van Laco Glanerbrook in Geleen. Deze buitenbaan ligt rond de 400 m ijsbaan. Hier vindt op 25 juni de MP Ronde van Geleen plaats. Meer informatie: http://mpfeesten.nl/mp-ronde-van-geleen.html.

Baanwielrennen kan ook op Megaland in Landgraaf.

Europees Kampioenschap Eenwieleren
Een andere bijzondere tak van sport heeft op 28 juli tot en met 6 augustus in Sittard-Geleen het Europees Kampioenschap, namelijk het eenwieleren. Meer informatie: www.ecunicycling2017.eu

NK Mountainbike
Op 15 en 16 juli vindt in Landgraaf het Nederlands Kampioenschap Mountainbike 2017 plaats. Het parcours is gelegen op de Wilhelminaberg, tussen Leisurepark Strijthagen, Megaland, Modo Verde en Snowworld Landgraaf. Dit parcours voert deels over bestaande routes en deels over routes die speciaal voor het kampioenschap zijn aangelegd door MTB Club Discovery. Meer informatie: http://mtbclub-discovery.nl/nk-mountainbike-2017.

Discovery is een zeer actieve mountainbikevereniging. Zij onderhouden vier mountainbikeroutes in Parkstad. Dwars door dit gebied wordt momenteel een nieuwe autoweg, de Buitenring aangelegd en dat betekent dat routes moeten worden aangepast. Dat is frustrerend vanwege het werk dat in vrijetijd is verzet om die routes te bouwen. Maar er staat tegenover dat ter compensatie het zgn. Funpark Brunssum kan worden aangelegd. Dit is een compact gebied waar een arena aan mountainbikeroutes zal worden gerealiseerd – de MTB-variant van het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard.

MOZL
Eind 2015 werd de stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) opgericht op initiatief van de mountainbikeverenigingen (waaronder Discovery) en met ondersteuning van de Provincie Limburg. MOZL beijvert zicht voor de opwaardering van mountainbikeroutes. Dit houdt in het aantrekkelijker maken van deze routes, onder andere door asfalt te vervangen door niet-asfalt. Daarbij gaan ecologie, economie, sport en recreatie prima samen. Een van de aspecten is een betere scheiding van wandelaars en ruiters. Een concreet project is de aanleg van de zgn. St. Pietersberg-route, die gaat aansluiten op een route in België. Meer informatie: www.mozl.nl.

De mountainbikeroutes in Zuid-Limburg zijn opvraagbaar via www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/mountainbiken.

Maastricht Bereikbaar
En dan is er de fiets voor het woon-werkverkeer. De meeste mensen in Zuid-Limburg gebruiken daarvoor de auto, wat tijdens de spits leidt tot verstoppingen op de wegen. Het initiatief Maastricht Bereikbaar werkt aan minder files om een gezond woon-, werk- en leefklimaat te realiseren.
Hiertoe werken overheid en bedrijfsleven samen, waaronder Brightlands Chemelot Campus. Op de campus loopt een campagne om de medewerkers de e-bike te laten ontdekken volgens het drieluik “Try one. Buy one. Ride one”. Het beoogde resultaat is dat zij (vaker) de auto laten staan en op de fiets, al dan niet elektrisch ondersteund, naar het werk komen.
Meer informatie: www.maastrichtbereikbaar.nl.

Snelfietsroute
In Zuid-Limburg worden steeds meer fietspaden aangelegd die de veiligheid van schooljeugd en andere fietsers bevorderen. Een van de projecten onder Maastricht Bereikbaar is de aanleg van de snelfietsroute Maastricht-Sittard, waarmee dit jaar nog wordt begonnen. Dit fietspad wordt aangelegd om e-bikers de gelegenheid te geven om sneller tussen beide steden te reizen, zodat deze wijze van vervoer met de auto kan concurreren.
Er bestaat ook een plan voor de zgn. recreatieve vlakfietsroute Maastricht-Aachen, die deels over oude tramtracés zal voeren.

Vrijwilligers bedankt!
Tenslotte bedank ik de vrijwilligers en sponsoren, zonder wie veel fietsevenementen simpelweg niet mogelijk zouden zijn.

Voor meer informatie over fiets-gerelateerde initiatieven in Limburg verwijs ik naar het “Limburgs wielerplan 2015-2020”: www.limburg.nl/Actueel/Nieuws_en_persberichten/2015/November_2015/Provincie_wil_meer_samenhang_in_Limburgse_wielersport?highlight=wielerplan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten