maandag 13 maart 2017

Over een vrolijk & swingend leesteken

De populaire muziek is zonder twijfel een prachtige uitlaatklep voor sprankelende creativiteit. Een klein, maar opmerkelijk deel van die creativiteit uit zich in de namen van de groepen die deze muziek vertolken. Daarbij speelt een speciaal lettertype een verbindende rol: het &-teken oftewel de ampersand.


De ampersand komen we tegen in de namen van allerlei muziekgezelschappen: legendarische popgroepen, gevestigde duo’s en gelegenheidsformaties.

Zomaar wat willekeurige namen met een &-teken: Gladys Knight & The Pips, Ronnie Earl & The Broadcasters, Walter Trout & The Radicals, Raimond van het Groenewoud & De Centimeters, Rooie Rinus & Pedaalemmer, Dwayne Dopsie & The Zydeco Hellraisers, Big Pete Pearson & The Gamblers, Jim Byrnes & The Sojourners, Nick Cave & The Bad Seeds, Elvis Costello & The Attractions, Tom Petty & The Heartbreakers, Florence & The Machine, Long Tall Ernie & The Shakers, Specs Hildebrand & The Living Room Band, Blind B' & The Visionairs, Peter & Zijn Rockets, Kool & The Gang, Gloria Estefan & The Miami Soundmachine, KC & The Sunshine Band, Diana Ross & The Supremes, Southside Johnny & The Ashbury Jukes, Hu & The Hilltops, Kid Creole & The Coconuts, Little Willie Littlefield & The Bluescrowns, Sunfire & The Louisiana Sunspots, Womack & Womack.
De lijst is bijna oneindig…

Zo komen we de ampersand al decennia lang tegen in de namen van popgroepen met een vast algoritme: de frontman (of een pseudoniem) & de begeleidingsband.
Voor mijn en – hopelijk – jouw genoegen heb ik daarvan een kleine selectie gemaakt, met bekende en onbekende namen, mooie en maffe namen.
Ik presenteer ze in chronologische volgorde.


1. Roy Acuff & His Crazy Tennesseeans: Freight Train Blues (1947)
Roy Acuff (1903-1992) was honkbalspeler, die tijdens zijn muziekcarrière in de countrymuziek in 1948 een poging deed om gouverneur van Tennessee te worden.


2. Billy Ward & His Dominoes: Sixty Minute Man (1951)
Met dit nummer scoorde Billy Ward (1921-2002) een grote hit in 1951.


3. Ike Turner & The Kings of Rhythm: Rocket 88 (1951)
Deze groep onder leiding van Ike Turner (1931-2007) ontstond eind jaren 1940 in Clarksdale, Mississippi. Het nummer “Rocket 88” is een van de eerste rock & roll-nummers. Geen wonder dat Bill Haley het in 1951 ook opnam, toen zijn begeleidingsband nog “The Saddlemen” heette.


4. Big Joe Turner & His Blues Kings: Shake, Rattle and Roll (1954)
Dit is het bekendste nummer van Joe Turner (1911-1985), dat pas écht bekend werd gemaakt door Bill Haley & His Comets.


5. Bill Hayley & The Comets: Rock Around The Clock (1954)
Het is alsof de ampersand zich goed thuis voelt in de rock & roll, waarvoor dit nummer van Bill Haley (1925-1981) iconisch is.


6. Elmore James & His Broomdusters: Wild About You (1956)
We vinden de ampersand niet alleen in de country en rock & roll, maar ook in de blues, zoals bij Elmore James (1918-1963), die nog heeft gespeeld met blueslegende Robert Johnson. James overleed aan een hartaanval.


7. Johnny Kidd & the Pirates: Shakin' All Over (1960)
In Engeland vinden we de rockband met Johnny Kidd (1935-1966), die een voorbeeld was voor Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page en Pete Townshend. Kidd kwam om in een auto-ongeluk.8. Maurice Williams & The Zodiacs: Stay (1960)
Dit nummer van Maurice Williams en zijn rhythm & blues-groep werd gebruikt in de speelfilm "Dirty Dancing".


9. Booker T & The M.G.'s: Green Onions (1962)
En dan volgt het hammondorgel van Booker T Jones, met een nummer dat toevallig tijdens een jamsessie ontstond.


10. ZZ & De Maskers: La comparsa (1963)
Het is dankzij de uitzonderlijke kwaliteit van gitarist Jan de Hont dat de Nederpop-beatband van Bob Bouber, met een bizarre naam en rare Zorro-maskers, een klassiek klinkend nummer heeft uitgebracht.


11 Martha Reeves & The Vendellas: Dancing in the Street (1964)
Dit soulnummer is in 1985 wereldberoemd gemaakt door David Bowie & Mick Jagger.

 

12. Sam the Sham & The Faraos: Wooly Bully (1965)
Dit vreemde nummer van de groep rond Domingo Samudio werd de eerste nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 afkomstig uit de Verenigde Staten.


13. Johnny Kendall & The Heralds: See See Rider (1965)
In Amsterdam was er sinds 1963 de groep rond Johan Donker Kaat, een typisch voorbeeld van de Nederpop uit die tijd.


14. Gary & The Pacemakers: You'll Never Walk Alone (1965) 
Deze groep rond Gerry Marsden is een representant van de Mercybeat uit Liverpool. Op basis van dit nummer heeft een Nederlandse torenkraanmachinist ooit een eigen muziekcarrière gemaakt.


15. Question Mark & The Mysterians: 96 Tears (1966)
Deze mysterieuze groep komt met een elektronisch orgel voor de dag. Deze sound hoort echt bij die tijd.


16. Cuby & The Blizzards: Window of My Eyes (1968)
Deze bluesband rond Harry Muskee (1941-2011) en Eelco Gelling heeft Drentse roots. Hoewel ik – zoals jullie weten (anders bij dezen) – Drent bent, heb ik Cuby vooral in Limburg live zien optreden. Zo was ik bij zijn allerlaatste theaterconcert, in het Parkstad Theater Heerlen. Ook toen stond “Window of My Eyes” op de playlist, een van de beste bluesnummers die ons land heeft voortgebracht.


 
17. John Mayall & The Bluesbreakers: Room to Move (1969)
John Mayall is al over de tachtig, maar hij treedt nog steeds wereldwijd op en speelt dan steevast deze klassieker.


18. Derek & The Dominos: Layla (1971)
Layla” was een grote hit van deze superband rond Eric Clapton, die in de jaren 1970 en 1971 actief was.


19. Bill Wyman & The Rhythm Kings: Anyway the wind blows (van J.J. Cale uit 1974)
De voormalige bassist van The Rolling Stones heeft jarenlang opgetreden met deze band, die op aanstekelijke wijze allerlei covers speelde, onder anderen met Georgie Fame en Albert Lee.


20. Bob Marley & The Wailers: No Woman No Cry (1975)
Deze Jamaicaanse reggaeband werd opgericht door Bob Marley (1945-1981) en had in de jaren 1970 verschillende grote hits in Nederland. Marley overleed aan huidkanker.

21. Herman Brood & His Wild Romance: Saturday Night (1978)
Herman Brood (1946-2001) kwam in mijn middelbareschooltijd tweemaal optreden tijdens een schoolfeest in Assen, vlak voordat hij met zijn Wild Romance doorbrak. Onze muziekleraar kende hem persoonlijk. Ik herinner me nog dat de piano, waarop hij speelde, op een wankel onderstel stond. En ik heb me laten vertellen dat zijn gage bestond uit duizend gulden, een krat bier, een pak jus d’orange en een fles wodka. Dat bier was voor de band, Brood dronk de wodka-jus d’orange.


22. Bruce Springsteen & The E Street Band: The River (1981)
The Boss is een vaste waarden in de popmuziek, die – mede dankzij de naam van zijn begeleidingsband – niet in dit overzicht mag ontbreken met een van zijn grootste hits.


23. Stevie Ray Vaughan & Double Trouble: Pride and Joy (1983)
Double Trouble” is de titel van een nummer dat door Muddy Waters werd opgenomen en dat de naam gaf aan de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan (1954-1990). Hij stierf tijdens een helicopterongeluk.


24. Rod Piazza & The Mighty Flyers: Southern Lady (1994)
Rob Piazza verzorgt in dit overzicht de mondharmonica.


25. Louisiana Red & Little Victor's Juke Joint: Black Bayou (2009)
Deze eeuw lijkt tot dusver arm aan groepen met een ampersand, dus grijp ik terug op een oude rot in de bluesmuziek, Iverson Minter (1932-2012), in 2010 nog winnaar van de Blues Music Award.

Vraag: welk muziekgezelschap ontbreekt volgens jou ten onrechte in dit overzicht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten