maandag 23 januari 2017

Oude bouwstijl in een modern jasje

In het laarsvormige land Italië, ergens op de wreef, vind je vlak bij elkaar enkele van de oude monumenten waaraan het land zo ongelooflijk rijk is: drie opmerkelijk goed bewaard gebleven Griekse tempels. Maar, hoezo oud? De bouwstijl floreert tegenwoordig in een modern jasje – in Nederland.Tempel van Neptunus, Paestum

De vindplaats van die Griekse tempels is Paestum, evenals Napels en Palermo gelegen aan de Tyrreense Zee. De stad werd in 600 v.Chr. gesticht door de Grieken onder de naam Poseidonia. Later namen de Romeinen er de macht over. Met het Romeinse Rijk ging ook de stad ten onder in verband met malaria. Pas in 1750 werd de stad teruggevonden – met de tempels.

In de Tempel van Neptunus

Tempel van Neptunus
De grootste en best bewaard gebleven tempel in Paestum is de Tempel van Neptunus, genoemd naar dezelfde godheid waarnaar ook de stad genoemd is, maar die is gewijd aan een andere god: Apollo.

Basiliek, Tempel van Hera, Paestum

Basiliek
Pal naast de Tempel van Neptunus staat de Basiliek, oftewel de Tempel van Hera. Deze tempel werd gebouwd kort nadat de stad werd gesticht. Het bouwwerk is dus ruim 2500 jaar oud!

Tempel van Athene, Paestum

Tempel van Athene
Paestum is een soort religieuze autoboulevard, waar in plaats van autodealers de tempels netjes in hun klassieke sereniteit op een rij staan. Er staat hier namelijk nog een derde tempel, gewijd aan Athene.

De duiker, mascotte van Paestum

De duiker
De mascotte van Paestum is De duiker, die is te zien op een grafschildering. Hij is het symbool van de overgang van het leven naar de dood. We zien hier ook de Zuilen van Hercules afgebeeld. Dit is de Straat van Gibraltar, toen beschouwd als het einde van de wereld.

Museum Voorlinden, Wassenaar
Kraaijvanger Architects

Daglichttempel
In 2016 opende in Wassenaar een nieuw museum, dat door zijn bijzondere bouwstijl de bijnaam “daglichttempel” kreeg: Museum Voorlinden. Vanwege het gebruik van de kolommen heeft het gebouw veel weg van een Griekse tempel. Evenals de tempels van Neptunus en Athene in Paestum telt de voorgevel zes zuilen.

Ook lijkt de bouw geïnspireerd door de modernistisch architectuur van bijvoorbeeld Ludwig Mies van der Rohe, lees “6 Erfstukken die terecht een opknapbeurt kregen”.
Het museum is een initiatief van de kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Het gebouw is gelegen in een fraaie, parkachtige tuin, ontworpen door Piet Oudolf.

Richard Serra
Open Ended
Museum Voorlinden

Door de mooie lichtinval komen alle kunstwerken in het museum goed tot hun recht. Dit is iets dat je ervaart letterlijk tot in de reusachtige sculptuur uit cortenstaal Open Ended van Richard Serra.

Hans-Peter Feldmann
Eiereimer auf Stuhl mit Pappsockel (2003)
Museum Voorlinden

Het grappige kunstwerk Eiereimer auf Stuhl mit Pappsockel van Hans-Peter Feldmann wordt getoond in de tijdelijke expositie Full Moon.

Ron Mueck 
Couple under an umbrella (2013)
Museum Voorlinden

De meer dan levensgrote maar zeer levensechte beeldengroep Couple under an umbrella (2013) van Ron Mueck behoort tot de vaste expositie van het museum.

Anders dan in Paestum blijft het op Voorlinden bij één ‘tempel’. Niet ver van het museum staat een landhuis. Daarin is het museumrestaurant gevestigd, een mooie plaats om het bezoek af te ronden.

Blogger tijdens veldonderzoek in Paestum

Lees ook “Toen as en aarde omhoog werden gebracht”.
Meer informatie over Voorlinden museum & gardens: www.voorlinden.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten