maandag 11 april 2016

Hoe vind ik hier een baan?

Regelmatig word ik benaderd door iemand die op zoek is naar werk. Sommigen hebben bepaalde verwachtingen van Chemelot Industrial Park of Brightlands Chemelot Campus. Ik hoop dat werkzoekenden met het volgende hun voordeel kunnen doen.

CHILL-studenten
Foto Dols Fotografie

Wat je vooraf moet weten
Wie werk zoekt op Chemelot Industrial Park of Brightlands Chemelot Campus moet vooraf het volgende weten:
 • Chemelot Industrial Park is niet één bedrijf of één werkgever. Er zijn op de site verschillende bedrijven gevestigd die alle eigen personeel in dienst hebben.
 • Brightlands Chemelot Campus is evenmin één bedrijf, ook daar zitten daar verschillende bedrijven met eigen personeel.
 • Al die bedrijven hebben hun eigen personeelsbeleid en bepalen dus zelf wie ze onder welke arbeidsvoorwaarden aannemen. Niet dat die voorwaarden mijlenver uiteenlopen, maar ze zijn niet hetzelfde.
 • De campusorganisatie heeft de ambitie om het aantal arbeidsplaatsen op de campus te doen groeien, lees “Wat is de stip op de horizon van de campus?”. Dat schept verwachtingen, maar de banen voor kenniswerkers moeten deels nog gecreëerd worden door innovatieve bedrijven.
 • In principe gelden voor banen op de site en de campus stevige functie-eisen. Het gaat om hoogwaardige werkgelegenheid, zoals kenniswerkers op de campus. Werkgevers laten vacatures liever onvervuld dan dat ze concessies doen aan de benodigde beroepskwalificaties.
 • Naast directe werkgelegenheid is er de afgeleide werkgelegenheid bij leveranciers en dienstverleners die toeleveren aan bedrijven op de site en de campus – ook daar is behoefte aan gekwalificeerd personeel.

Het juiste diploma
Voor een baan op de site of de campus zijn de juiste diploma’s de minimale vereiste. Hieronder enkele relevante suggesties.
Het begint eigenlijk al bij het vakkenpakket in het voortgezet onderwijs, waarbij de keuze voor bètavakken (natuurkunde, scheikunde, biologie) een pré is.

En nu op zoek naar een baan
Hier volgen enkele plaatsen waar vacatures op de site en de campus te vinden zijn.
 • Bij de bedrijven op Chemelot Industrial Park via www.chemelot.nl (onder het kopje ‘Bedrijven’)
 • Bij de bedrijven en instituten op de Brightlands-campussen via www.brightlands.com (via de menukeuze ‘Companies & institutes’, waar je gemakkelijk kunt filteren op campus)
 • De werkgevers op Chemelot Industrial Park hebben een gezamenlijke vacaturesite: www.werkenopchemelot.com 
 • Online vacaturessite Banenrijklimburg: www.banenrijklimburg.nl 
 • Online vacaturessite Limburgvac: www.limburgvac.nl
Deze websites hebben een of meer Twitter-accounts en Facebook-pagina’s, waar de vacatures ook worden geplaatst.

Netwerkbijeenkomsten
Tenslotte adviseer ik om na te gaan welke bijeenkomsten in jouw vakgebied op of nabij Chemelot worden georganiseerd. Probeer dergelijke bijeenkomsten te bezoeken.

Succes gewenst
Hierboven vind je enkele richtingaanwijzers, maar je zult zelf de zoektocht naar een (nieuwe) baan moeten afleggen. Ik wens je veel succes.