maandag 31 maart 2014

Te voet door het Heuvelland

Wandelen is een mooie bezigheid voor wie graag buiten is. Je hebt alle gelegenheid om de omgeving in je op te nemen en het is prima te combineren met een goed gesprek. Dit blog is voor wie zich afvraagt: waar gaan we die wandeling maken?


Hoewel ik graag op de renfiets zit, ga ik ook regelmatig wandelen. Tot enkele jaren geleden gingen we op pad met 1 : 25.000 stafkaarten, op zoek naar tussendoor-paadjes, dwars door het Zuid-Limburgse landschap. Paadjes door weilanden, via de befaamde stegelkes (draaihekjes), tussen heggen, via nauwe doorgangen tussen woningen die uitkomen op smalle voetpaden.
Prachtige vondsten, ware kleinoden!

Wandelgidszuidlimburg.com
Maar het valt niet mee om telkens dat soort paden te ontdekken. Gelukkig werd ik door mijn collega W.V. – die we toevallig tijdens een wandeling tegenkwamen – gewezen op de website www.wandelgidszuidlimburg.com. Dé bron voor prachtige wandelroutes in Zuid-Limburg. Je vindt er zevenhonderd (700) wandelroutes, in lengte variërend van 5 à 6 kilometer tot 15 kilometer en meer.
De website wordt samengesteld door Jos Wlazlo, die daarmee de Innovatieprijs 2013 van VVV Zuid-Limburg in de wacht sleepte. Wat mij betreft terecht.

Route 92. Gronsveld 10,7 km
Ik geef een willekeurig voorbeeld: Route 92, een wandeling van zo’n elf kilometer vanuit Gronsveld. Het is een pittige boswandeling met hellingen door het Savelsbos. Je komt langs de Scheggelder en Schone Grub en over de Trichterberg. Via Rijckholt loopt je weer terug.
Ik zou zeggen, zoek die route maar ‘ns op.

Gronsveld maakt misschien niet zo’n spectaculaire indruk. En inderdaad, vanuit bijvoorbeeld Noorbeek, Slenaken, Epen of Vijlen zijn wellicht mooiere wandelingen te maken. Maar ik kan Route 92 zonder meer aanbevelen. Bovendien is het startpunt voor menigeen gemakkelijker bereikbaar dan de genoemde plaatsen.

Wij liepen Route 92 in december, waarmee ik wil zeggen dat zulke wandelingen ongeacht het seizoen de moeite waard zijn. Bij druilerige regen is er niet veel lol aan, maar voor een buitje, koude, hitte of wind blijven wij niet thuis.

De wandeltocht voert eerst langs Huis de Beuk, het witte huis dat je misschien op de afbeelding hierboven kunt ontwaren. Dit is een voormalige boswachterswoning uit 1848. De woning is door enkele leden van de jagersvereniging prachtig opgeknapt.

Vlak daarna loop je langs een grot die ooit als champignonkwekerij werd gebruikt.

Verderop voert de route langs het geologische monument kalksteengroeve Trichterberg, waar ooit in dagbouw kalksteen werd gewonnen.

Korte tijd later loop je voorbij een ander geologisch monument, te weten grindgroeve Savelsbos, waar – logischerwijs – grind werd gewonnen.

Als je het kruispunt van bospaden bij “de Veer Sjtejn” bent gepasseerd, kom je langs een grafheuvel uit de Bronstijd (2100-700 v. Chr.), die zelfs voor een leek als ik gemakkelijk in het landschap is te herkennen (als je ’t eenmaal weet).

Een stuk verderop passeer je de kiezelgroeve Rijckholt.

De meest bijzondere plaats waar deze wandeling je brengt, is de Henkeput. Dit is een ongeveer 12 meter diep zinkgat dat bestaat uit een open trechtervormige kuil die overgaat in een cilindrische schacht. De schacht geeft toegang tot een koepelvormige ruimte. Een soort mini-versie van de Gouffre de Padirac in Frankrijk (die volgens de Michelin-gids ‘een reis waard’ is).

In de slotetappe voert de wandeling langs een voormalig zusterklooster, dat in 1912 door de Franse slotzusters Dominicanessen is gebouwd. Het klooster heette toen Val Sainte Marie (Mariadal). Van 1923 tot 2003 was het klooster in het bezit van de Zusters onder de Bogen en heette Klooster Huize Immaculata.

Sta even stil bij het wegkruis dat daarna komt. Immers, wanneer de inwoners van Rijckholt vroeger kiespijn hadden, kwamen ze bij dit wegkruis bidden.

Het kan niet op, want tenslotte, aan de rand van Gronsveld, kun je nog een bezoekje brengen aan het Europapark. Dit anderhalf hectare grote park werd in de jaren 1935-1940 aangelegd door de Gronsveldse industrieel Albert Hayen. De van oorsprong Engelse tuin is ontworpen door ing. Fokker uit Den Haag. Het woonhuis en park werden na de dood van Hayen verkocht aan de voormalige gemeente Gronsveld. Het woonhuis deed dienst als gemeentehuis en later als restaurant. Het park, een klein arboretum, telt zeker 25 verschillende bomen. Leuk, maar niettemin was ik er al talloze keren langs gefietst zonder het op te merken.

Uiteraard volgen wij altijd nauwgezet de aanwijzingen in de routebeschrijving. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de laatste instructie: “…en u komt weer bij het café waar u nog iets kunt eten of drinken.” Na het lopen van Route 92 belandt je zo in eetcafé De Kwizzenjèr. Meermalen reed ik erlangs en nu zit ik er aan een lekker en verdiend biertje.

Kortom
Ben je op zoek naar een leuke wandelroute in Zuid-Limburg – en die zijn er dus plenty – dan blijkt het internet een fantastische bron. Mijn complimenten voor Jos Wlazlo!

Vraag: hoe kies jij je wandelroutes?