maandag 13 mei 2013

Tractor-roof dupeert mijn broer

In de vroege ochtend van zaterdag 4 mei werd mijn broer, akkerbouwer in Smilde, beroofd van twee tractoren. Als familie zijn we hierdoor bijzonder aangeslagen. Toevallig was ik dat weekend in Smilde. Een relaas vol verbazing, verslagenheid, verdriet en woede.


Op zaterdag 4 mei ging mijn wekker om vijf uur. Ik sliep bij mijn ouders, die naast mijn broer wonen. Een uurtje later was ik met de auto onderweg naar Sneek voor deelname aan een wielertourtocht. Ik had er geen idee van dat in datzelfde uur zo’n 200 meter verderop de ‘crime of the century’ plaatsvond. Dat hoorde ik pas toen ik ‘s middags terugkwam: mijn broer was bestolen van twee tractoren.

Fendt 
En niet zomaar tractoren. Trekkers van het merk Fendt, de Mercedes onder de tractoren – de ‘pride and joy’ van mijn broer. Een Fendt 714 van zo’n 140 pk en een wat ‘lichtere’ Fendt 711. Voorzien van de nieuwste snufjes, zoals een geavanceerd gps-systeem.

Weg! Gestolen! Ontroofd! Hoe is het mogelijk?!

Alsof een drie-sterrenrestaurant is beroofd van de complete keukeninventaris.

Reconstructie 
Hieronder mijn (speculatieve) reconstructie. Omstreeks vijf uur in de ochtend reed een vrachtwagen zonder lichten langs de bedrijfsgebouwen van mijn broer: een traditionele boerderij, een werktuigenloods, een mestkuikenstal, een aardappelopslagloods, een tweede mestkuikenstal en een tweede aardappelopslagloods. Ze reden zo’n 600 meter verder over een asfaltweg die een dunbevolkt landbouwgebied ontsluit. Ze parkeerden de vrachtwagen met huif bij een mestsilo. Bij de omwonenden wekte dat geen argwaan, want er is ter plaatse veel vrachtverkeer, ook vroeg in de ochtend.

De rovers verschaften zich door inbraak toegang tot de achterste opslagloods via een kleine achterdeur, feitelijk een nooduitgang – die deur is vanaf de weg niet zichtbaar. Eenmaal binnen kwamen ze in een smalle gang, een soort koelkanaal. Vandaar kwamen ze in de opslagruimte. Er lagen geen aardappelen, maar wel stonden er twee tractoren: de Fendt 714, waarachter een getrokken spuitmachine was gekoppeld, en de Fendt 711, waarachter een splinternieuwe pootmachine was gekoppeld, met een grondbewerkingsapparaat in de fronthefinrichting.

De spuitmachine werd losgekoppeld, waarbij de leidingen met een haakse slijpschijf, die daar toevallig lag, werden doorgesneden. De poortdeur werd geopend, de tractor gestart en weggereden. De spuitmachine pletterde daarbij voorover op de vloer – waarom zou je je erom bekommeren een steun uit te klappen als je toch geen respect hebt voor andermans eigendom en als je haast hebt? Roof geslaagd.

Maar die ‘vreugde’ zal van korte duur zijn geweest. Bij het starten van de tractor wordt automatisch de hydraulische pomp gestart die met 60 liter per minuut het oliereservoir onder de versnellingsbak leegpompt via de zojuist doorgesneden leiding. De hele schuur zit onder de olie. De tractor komt acuut tot stilstand, rijdt niet meer, stuurt niet meer.

De tweede tractor moet uitkomst bieden en ook hier wordt de slijpschijf gebruikt om leidingen, draden en slangen door te snijden. Door de tractor voor- en achteruit te manoeuvreren ontstaat ruimte om uit te rijden. Dat de pootmachine daarbij beschadigd raakt is voor de rovers een onopgemerkt detail. De pas gestolen tractor wordt voor de defecte tractor gezet om die naar de vrachtwagen te slepen. Een kronkelend oliespoor blijft achter op de asfaltweg, tot aan de mestsilo. Daar worden beide tractoren op de vrachtwagen geladen – de kleinere als ‘bonus’.

Pas twee uur later komt mijn broer tot de ontdekking wat er is gebeurd. De rovers kunnen dan al ver weg zijn.
Hulp en steun
Mijn broer heeft nog dezelfde dag ondersteuning gekregen – voorzover dat op een zaterdag mogelijk is. Van de verzekeringsagent, de tractordealer, de importeur, de fabriek, de politie, de regionale omroep RTV Drenthe en collega-boeren. Al snel werden hem tijdelijk twee tractoren toegezegd, waaronder een demo-model van de importeur. Mijn broer daarover: “Normaal is het te gek om zo’n demo-model te mogen gebruiken, maar nou kan ik er geen plezier aan beleven.”

Mijn steun bleef feitelijk beperkt tot morele steun aan mijn broer en schoonzus. Ik hoop dat de lezers van dit blog die steun ook kunnen bieden.

Tenslotte de oproep aan eenieder om uit te kijken naar een Fendt 714 met serienr. 725-21-2072 en een Fendt 711 met serienr. 711-21-5197.

Vraag: Wie kan ons helpen aan tips die leiden tot het terugvinden van de tractoren van mijn broer? 

Reportage van RTV Drenthe: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/boer-voor-zeker-ton-gedupeerd-door-gestolen-tractors